HTML

Lassan a Testtel!

Ez a "Lassan a Testtel Mozgalom" (LTM) hivatalos honlapja. A Mozgalom egyetlen célkitűzése az, hogy az Országgyűlés - többségi szavazással - oszlassa fel magát MOST és a Köztársasági Elnök HALADÉKTALANUL írjon ki előrehozott választásokat, ezzel helyreállítva a megroggyant alkotmányos rendet. A Mozgalom jele a (tetszőleges színű ill. mintázatú) nyolcágú csillag, eszköze a passzív rezisztencia.

Azért, hogy az önfeloszlatás az Országgyűlésben mihamarabb napirendere kerüljön, népi kezdeményezést (Bürgerinitiative) indítunk. Ennek sikeréhez ötvenezer aláírás kell.

1949. évi XX. törvény (Ideiglenes Alkotmány) 28/D. § Országos népi kezdeményezést legalább 50 000 választópolgár nyújthat be. Az országos népi kezdeményezés arra irányulhat, hogy az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdést az Országgyűlés tűzze a napirendjére. Az országos népi kezdeményezésben megfogalmazott kérdést az Országgyűlés köteles megtárgyalni.

A honlap kizárólag a passzív rezisztencia módszereinek illetve a népi kezdeményezés technikai kérdéseinek tárgyalására szolgál. Aki vitatja a célkitűzés jogosultságát illetve kételkedik a széles összefogás megteremtésének lehetőségében, menjen máshova.

LTM Banner:

Itt az a kis darab html kód, amit be kell tenni, ha azt akarjátok, hogy legyen link a honlapotokról ide:

<a href="http://lassan-a-testtel.blog.hu/"><img src="http://m.blog.hu/la/lassan-a-testtel/image/lassan.png" border=0 alt="Lassan a Testtel Mozgalom"></a>

Lassan a Testtel MozgalomÍgy fog kinézni (klikk a csillagra! - aki tud szebbet, ne fogja vissza magát, küldje el):


Közlemény: AzEskü  szövege elkészült pdf formátumban, letölthető. Nyomtassatok belőle sokat és terjesszétek :-)

Friss topikok

  • tesz-vesz: off, de mi ez a sárga csillag itt jobbra? (2009.06.22. 17:48) Leggyengébb láncszemek?
  • ciprián: kiváncsi lennék, hányan viselik a nyolcágú csillagot. merthogy a vizionált százezrek, milliók bizt... (2008.12.24. 17:54) Eskü
  • abandi: Az Apeh megadta a választ: Októberig 1,2 M "tartozó" adóalanynak küldenek (téves)kimutatással egyb... (2008.09.30. 18:41) Agyvihar
  • abandi: Tisztelt terembura! Majdnem feloszolt... (2008.09.25. 14:58) Országos népi kezdeményezés
  • Doróka: kepfeltoltes.hu/080408/by_vonnegut_www.kepfeltoltes.hu_.jpg Ennek magasabb síkban rejlő verziója ... (2008.04.08. 08:13) Szemiotika

Linkblog

Eskü

2008.01.01. 17:28 :: terembura

Közlemény: Az Eskü szövege elkészült pdf formátumban, letölthető. Nyomtassatok belőle sokat és terjesszétek :-)

Mint említettem, aki a mozgalomhoz csatlakozik, aki a nyolcágú csillagot kiteszi, annak esküt kell tennie. Ez nem csak - és nem is elsősorban - azért szükséges, mert az emberi elhatározás ingatag, hanem azért, hogy a képviselők valódi veszélyben érezzék magukat, ha ebben a konkrét ügyben is szembefordulnak a népakarattal.

Az esküt minden esetben tükör előtt, fennhangon kell elmondani. A szertartás lehet nyilvános és csoportos, de ez nem elengedhetetlen feltétel: végrehajtható a fürdőszoba magányában is, miközben hangosan zubog a víz.
Esküszöm, hogy a következő választáson a mostani képviselők közül olyanra nem adom voksomat, aki nem szavazza meg az Országgyűlés idő előtti feloszlatását - feltéve hogy lesz ilyen értelmű határozati javaslat. Ugyanígy nem szavazok olyan listára sem, amelyen ilyen semmirekellő és gyáva képviselő neve szerepel.

Ha eskümet megszegem, [idő előtti*] halálomig ne tudjak tükörbe nézni úgy, hogy hitvány hitszegésem eszembe ne jusson!
Az esküt nem Isten előtt, hanem saját lelkiismeretünk előtt tesszük. Ezért a szokásos "Isten engem úgy segéljen!" záradék elmarad (bár opcionálisan megengedett). Ez azért van így, mert egyrészt komolyan vesszük a harmadik parancsolatot ("Az Úrnak a te Istenednek nevét hiába fel ne vedd" 2Móz 20:7), másrészt tény, hogy sok lelkiismeretes, jóravaló honfitársunk számára Isten neve nem jelent semmit.

Ha elegen teszik le az esküt és ezt nyilvánosan is demonstrálják azzal, hogy kiteszik a csillagot, akkor a politikai pártok vezetése a pártlisták összeállításakor dilemma elé kerül. Ha a pártvezetés ellenezte az Országgyűlés önfeloszlatását, akkor éppen a leglojálisabb képviselők nevét kell lehagyniuk a listáról a következő választás idején - feltéve, hogy nem akarnak rengeteg szavazatot veszíteni. Ezért elemi érdekük, hogy ne is ellenezzenek egy ilyen határozatot!

Ha a népi kezdeményezés sikerrel jár, akkor lesz ilyen határozati javaslat. Ha lesz, akkor arról a képviselőknek szavazniuk kell, a szavazás eredményét pedig - név szerint - itt közzétesszük. Ugyanígy értékeljük ebből a szempontból a következő Országgyűlési választás kampányidőszakában a pártlistákat is, akár lesz előrehozott választás, akár nem. Gyengébbek kedvéért: a képviselők szavazatai (a titkos szavazás kivételével) nyilvánosak, tehát az un. "név szerinti szavazás" csupán bohóctréfa. Ilyen ügyben titkos szavazást elrendelni nem lehet.

Az "idő előtti halál" kitétel igényel még magyarázatot. Szilárd meggyőződésem, hogy minden emberhalál idő előtti - így a kifejezés akár redundáns is lehetne. Azonban sorsfordító tettek idején a "memento mori" megidézése mégsem az, hozzásegít ahhoz a komolysághoz, aminek többnyire fájdalmasan híján vagyunk.

* Az "idő előtti"-t inkább kihúznám. Felesleges, szószátyár és - magyarázat nélkül - félrevezető. A "halál" pont elég.
.  o O o  .

Hm. Vegyük elő a Házszabályt és tegyük ide a képviselői eskü szövegét is. Csak hogy tudjuk, miről beszélünk. De tényleg.

Esküszöveg az országgyűlési képviselők eskütételéhez


1. számú melléklet

a 46/1994. (IX.30.) OGY

határozathoz

E s k ü s z ö v e g

az országgyűlési képviselők eskütételéhez

"Én ........................................, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének képviselője esküszöm, hogy képviselői tisztségem ellátása során hazámhoz, a Magyar Köztársasághoz és annak népéhez hű leszek; az Alkotmányt és a jogszabályokat megtartom, a tudomásomra jutott titkot megőrzöm; munkám során választóim akaratához és megbízatásomhoz híven, lelkiismeretesen járok el, és minden igyekezetemmel azon leszek, hogy a Magyar Köztársaság fejlődését előmozdítsam, népének boldogulását elősegítsem.

(A képviselő meggyőződése szerint)

Isten engem úgy segéljen!"

Budapest, 19.... évi .................. hó ..... napján

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lassan-a-testtel.blog.hu/api/trackback/id/tr33281098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.01.03. 11:04:20

Nagyon jó! És milyen szépen megcsináltad!

terembura · http://lassan-a-testtel.blog.hu/ 2008.01.03. 14:19:54

Az "idő előtti"-t kihúztam. Így jobb.

ruszkaszov 2008.01.04. 16:29:39

Ez az esküs dolog nekem nem tetszik (maga az eskü gondolata sem). Többek között azért mert a választás kimenetelét befolyásolja, és az elején kimondta valaki, hogy ennek semmi köze a választás kimeneteléhez, csak az a cél, hogy előrehozott választás legyen, és azzal tisztán eggyetértettem, és most is értek, de szerintem nem jó ez a megoldás az olyan politikusok kisöprésére, akiknek nincs értelme, hogy a parlamentben legyenek.

terembura · http://lassan-a-testtel.blog.hu/ 2008.01.04. 18:02:07

Képviselőt mással (törvényesen) nem tudsz megfenyegetni, csak azzal, hogy legközelebb már nem lesz képviselő. Márpedig ezeknek a képviselőknek a többsége csak fenyegetésből ért. Mivel alkotmányosan jól körülbástyázták a dolgot, az Országgyűlést csak önmaga oszlathatja fel, méghozzá többségi szavazással. Az eskü éppen erre vonatkozik: az eljövendő választási magatartást csakis és kizárólag ettől az egyetlen szavazástól teszi függővé, méghozzá minden egyes képviselőre nézve személyesen.

Ha az a véleményed, hogy ne legyen elörehozott választás, akkor természetesen nem kell feloszlatni az Országgyűlést sem, így nincs miért esküdnöd. Ha viszont azt akarod, hogy feloszlassa magát a parlament, akkor nyilván azt is akarod, hogy képviselőid ezen a szavazáson a te álláspontodat képviseljék, azaz téged. Ugyan miért szavaznál a következő választáson olyanra, aki nem téged képvisel? És ha nem szavazol, mit kockáztatsz azzal, ha saját lelkiismereted előtt ezt a szándékodat esküvel erősíted meg?

Ez annyira minimalista program, hogy ennél kevesebb már garantáltan működésképtelen.

terembura · http://lassan-a-testtel.blog.hu/ 2008.01.04. 22:12:32

Feltettem a poszt végére a képviselői eskü szövegét is.

ruszkaszov 2008.01.06. 14:19:22

Olyanokra mondjuk nem is fogok, és perpillanat úgy tűnik, hogy el se fogok menni :P. Nagyobb problémám az egésszel, hogy nem látom a hatását, azon a nyilvánvalón kívül, hogy választás lesz. Itt most nem a választás kimenetére gondolok (az nem érdekel perpill), sokkal inkább a napi politizálás mikéntjére, hogy a politikusok beszédei miként fognak változni. Valszeg fog deformálódni valamennyire, csak az a kérdés, hogy a jó irányba (nincs olyan túllicitálás, amit lehetetlen megcsinálni, stb.), vagy továbbra is ilyen állat populista maszlagok lesznek, vagy még talán rosszabb is lesz.

Amúgy lehet, hogy ki lehetne kezdeni a politikusok mentelmi jogát (egyfajta B-tervként, bár ennek kicsit más árnyalata van mint az előrehozott választások kikényszerítésének, csak kisebb mértékben jelentené azt, hogy "most aztán már elég volt", de mondjuk ez a kérdés nem csak az mszp ellen van, mint a többi népszavazási kérdés), ami mellesleg a törvényhozás pillanatában (és elötte) alkotmányellenes volt, utánna már nem, és eddig ezért nem sikerült kikezdenie senkinek. Mondjuk népszavazáshoz kéne nyúlni, amit rühellek ilyen ügyekben, de az valszínű, hogy átmenne az OVB-n meg az AB-n (legalábbis az ehhez kapcsolódó AB-s határozatok tisztán azt mutatják, és nem ütközik, se alkotmányba, se 1998. évi III. törvénybe), és szinte tuti, hogy meg is lenne szavazva (of course, mivel a politikusokon kívül, igazándiból senkinek sem tetszik :P).

ciprián 2008.12.24. 17:54:02

kiváncsi lennék, hányan viselik a nyolcágú csillagot. merthogy a vizionált százezrek, milliók biztos nem: bárhogy figyelem az utcán, még egy darabot se láttam. nem vagytok kicsit idealisták?
süti beállítások módosítása